Круглий стіл, присвячений ініціативі НБУ — введенню в обіг нової розмінної монети номіналом “шаг”

17 вересня 2024 року на кафедрі фінансів, банківської справи та страхування національного університету «Чернігівська політехніка» відбувся круглий стіл, присвячений важливій ініціативі Національного банку України — введенню в обіг нової розмінної монети номіналом “шаг”. У заході взяли участь викладачі кафедри та запрошені викладачі, зацікавлені в розвитку української грошової системи.

Під час зустрічі обговорювалися як економічні, так і культурно-історичні аспекти цієї ініціативи. Присутні експерти детально проаналізували можливі переваги та виклики, пов’язані із заміною копійок на “шаги”.

Обговорення стосувалось таких основних питань:

  • Економічна доцільність заміни «копійки» на «шаг», пов’язана із зниженням витрат на карбування монет дрібного номіналу, оптимізацією грошового обігу та підвищенням ефективності фінансових операцій.
  • Історичне значення заміни зумовлене необхідністю відродження назви «шаг» як символічного кроку до зміцнення національної ідентичності, враховуючи роль цієї грошової одиниці в період козацької державності та Української Народної Республіки.
  • Формування національної ідентичності і зв’язок із минулим України

Наприкінці заходу учасники круглого столу висловили підтримку ініціативі Національного банку, наголосивши на її важливості як для економіки, так і для культурної спадщини України. За підсумками обговорення було прийнято рекомендації щодо подальших кроків для популяризації цієї ініціативи серед громадськості та бізнес-спільноти.