Участь у серії вебінарів «Інтелектуальна власність як каталізатор розвитку інноваційного середовища»

Протягом 17-26 вересня 2024 р. к.е.н., доц. кафедри фінансів, банківської справи та страхування Тетяна Шпомер взяла участь у серії вебінарів «Інтелектуальна власність як каталізатор розвитку інноваційного середовища» до Дня винахідника та раціоналізатора. Заходи, організовані спільно ІР Academy, National IP&Innovations Hub та ТІSС, об’єднали представників TISCs, центрів трансферу технологій, науковців, підприємців та молодих винахідників.

17 вересня 2024 р. під час першого вебінару «Інсайти інноваторів з бізнес-середовища» спікерами виступили: В’ячеслав Мороз (засновник бренду SMARTINHOUSE), який розповів про впровадження нових продуктів SMARTINHOUSE на ринок; Юлія Дремлюга (Lead R&D Engineer Спін-офф стартап «R.Flo») – розкрила, як за допомогою IP можна створити конкурентну перевагу та досягти успіху на ринку інноваційних технологій; Андрій Гижко (Президент ТОВ «Інститут нанотехнологій та органічних продуктів «Авелайф», канд. екон. наук, заслужений економіст України) поділився кейсами використання відходів виробництва для створення нових продуктів з поліпшеними характеристиками.

19 вересня 2024 р. відбувся другий вебінар «Практичний досвід науковців-винахідників» під час якого спікери розкрили секрети трансформації досліджень у бізнес-рішення. Зокрема, Станіслав Барташевський (кандидат наук, доцент кафедри транспортних систем та енергомеханічних комплексів Національного техничного університету «Дніпровська політехника») поділився досвідом комерціалізації винаходів та корисних моделей, на які отримано більш, ніж 35 патентів; Ірина Білоус (керівник Центру підтримки технологій та інновацій (TISC) у ВТЕІ ДТЕУ, кандидат юридичних наук, доцент кафедри права ВТЕІ ДТЕУ, адвокат Ради адвокатів Вінницької області) висвітлила аспекти боротьби з патентним тролінгом в Україні; Павло Карножицький (аспірант НТУ «ХПІ», Project Manager) розкрив кейс створення стартапу та стратегії захисту IP для молодих дослідників.

24 вересня 2024 р. під час третього вебінару «Кейси студентських інноваційних проєктів» студенти презентували свої стартапи та обговорили роль IP у залученні інвестицій: Іван Новосьолов (CMO at MechLab 3D) розповів про трансформацію наукових розробок MechLab 3D у бізнес-рішення; Дмитро Савченко (магістр кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ») поділився досвідом створення технологічного стартапу «Humic Green Polymer» на базі студентських досліджень; Сергій Пузько (PhD, засновник та CEO компанії CupCorn) розповів, як захист IP допоміг залучити інвестиції для виробництва екологічного посуду CupCorn; Микита Найда (аспірант кафедри акустичних та мультимедійних електронних систем КПІ ім.Ігоря Сікорського) підкреслив важливість міждисциплінарного підходу в сучасних інноваціях, спираючись на власні дослідження.

26 вересня 2024 р. на четвертому вебінарі «Ідеї та досягнення юних талантів» було представлено інноваційні проєкти школярів та учнів професійно-технічних закладів: Іван Тютько (учень 9 класу Чижиківського ЗЗСО I-III ступенів ім. А. Гнатишина, переможець Всеукраїнського конкурсу «Енергія і середовище» (2021, 2023 роки), лауреат ХХІІІ Всеукраїнського турніру юних винахідників і раціоналізаторів (2023 р.) та дипломант III ступеня Всеукраїнської олімпіади учнівського дослідництва (2023 р.)) поділився результатами своїх досліджень у сфері використання нестандартних відновлювальних паливних матеріалів для підвищення ефективності енергозабезпечення; Горейко Максим – результатами своїх досліджень у сфері енергоощадної технології подрібнення гуміновмісної мінеральної сировини для створення екологічних добрив; Марина Стойкова (вчителька географії та керівниця науково-дослідницьких проєктів), розкрила досвід організації науково-дослідницької роботи з учнями.

Щира вдячність організаторам та спікерам за можливість отримання корисної інформації щодо перетворення теоретичних знань на практичні рішення, ознайомлення з цікавими ідеями, які виступають рушійною силою економічного та технологічного прогресу нашої країни.